Trip to Vietnam

by - 2:43 PM



Assalamualaikum fellas!

Yeay finally decided nak tulis pasal my trip to Ho Chi Minh City, Vietnam last year (2016). Actually sebab macam lama je tak buka blog so why not aku edit few things and buat post baru hehe. Memang begitu konsepnya. HAHAHA 😂

Tbh, sekarang tengah study week tapi takpalah. Takkan tiap masa nak study. tak gitu? BAHAHAHAHA kk maaf. jom story.

Actually kan kan aku tak pernah terfikir untuk jejakkan kaki sampai ke Vietnam pun. Tak pernah langsung. Betul lah kot orang kata "semua benda last minute akan menjadi" no doubt. Kebetulan pulak waktu tu aku berduit (gaji uhuks) So why not kan?

One of my favourite pictures from Vietnam. Thanks to the foreigner though.

Yayayayaaaa should I start off from beginning or what? Hm okay. Cerita pasal iti lah. Okay cakap pasal travel, ada beberapa perkara yang perlu kita handle right? Such as transportation, accomodation, halal food etc. So basically trip ni agak simple je sebab kami pergi just for 4 days.

DAY 1

 Gerak awal jugak before subuh sebab kalau tak silap flight pukul 8 kot? Tak berapa nak ingat, maaf yek. Tapi sampai sampai je kitorang tak gi check in hotel sebab sampai HCMC (short form Ho Chi Minh City) around 9 lebih kalau tak silap. So kitorang letak luggage kat lobby hotel and gi cuci mata kat Ben Thanh Market. Memang dekat gila kitorang stay dekat Blessings1 Hotel dekat District 1. Lama jugak pusing pusing situ sampai boleh check in hotel HAHAHA tapi area District 1 tu pun kitorang pusing gak and lunch terus. First day memang tak buat apa sangat pun just pusing pusing area  Ben Thanh Market tu. malam pun sama sebab ada night market area situ.

p/s: tudung naelofar murah murah kat night market tu and semua benda murah jugok.

Expenses : for food + shopping + simcard (for internet)
Transport : Jalan kaki je 😜


DAY 2
Second day ni still free and easy. So kitorang decide nak gi jalan jalan tourism site kat sana lah. Sebenarnya at first takda hala tuju tapi nasib baik sebelum sampai Vietnam tu dah buat research sikit sikit tempat yang menarik tapi taktau nak menghala kemana HAHAHA. Luckily dekat area hotel tu ada macam travel agency. So kitorang dapat map dekat situ. So boleh tengok gambar dibawah, mana je kitorang pergi that day (maaf malas)




 Ini dia Bitexco Financial Tower @ Saigon Sky Deck


HCMC Hall

Saigon Opera House

Satu satunya masjid di Saigon. *ignore my face pls

DAY 3

Haa day 3 ni special sikit sebab kitorang ada tour ke Mekong River. Whole day berjalan luar kota. Best lah sebab jalan jalan kan? HAHAHAHAH sekali lagi boleh tengok gambar gambar dibawah ye 😋








DAY 4
And yeayyyy final day. Harini pun free and easy jugok. So right after breakfast kitorang pusing pusing lagi  bandor Vietnam ni hah sebab flight balik tengah hari kalau tak silap.









It's a wrap! Hahahaha senanya dah malas. Well at least ada perkembangan kan kan? HAHAH thanks for reading tho.

Watch my travel vlog and dont forget to give a thumbs up 👍





lots of love,

You May Also Like

0 comment(s)